The Legend of Zelda: een overzicht van alle games (2024)

In mei verschijnt de nieuwste Zelda-game, Tears of the Kingdom op de Nintendo Switch. De hype zit er weer flink in onder de fans, zeker na het verschijnen van de laatste trailer. Hoog tijd om even bij deze franchise stil te staan. Over de jaren heeft The Legend of Zelda een flinke lijst met games voortgebracht. Vandaag zetten we ze allemaal even op een rijtje.

The Legend of Zelda

De oorspronkelijke Legend of Zelda verscheen in 1986 in Japan op de Famicom. De game bereikte het Westen in 1987 op de NES. Shigeru Miyamoto en Takashi Tezuka wilden met deze game een non-lineair avontuur maken waarbij het gevoel van ontdekken en verwondering centraal zouden staan. Om te voorkomen dat Ganon de Triforce of Wisdom in zijn slechte klauwen krijgt, splitst Zelda de Triforce in acht stukjes voor ze wordt ontvoerd. Het is aan Link om de Triforce-stukjes weer te vinden en Ganons snode plannen te stoppen.

The Legend of Zelda: een overzicht van alle games (1)

Zelda II: The Adventure of Link

Ook deze game verscheen oorspronkelijk op de Famicom, in 1987. Bij de westerse release in 1988 verscheen deze game op de NES. Ondanks dat The Adventure of Link een direct vervolg was, verschilt deze game op veel vlakken met diens voorganger. Waar de eerste game voornamelijk een top-down perspectief had, bevatte dit vervolg deels gameplay met sidescrolling, het verkrijgen van experience en een magiemeter.

The Legend of Zelda: een overzicht van alle games (2)

A Link to the Past

De derde game verscheen in Japan 1991 op de SNES en bereikte het westen in 1992. In tegenstelling tot The Adventure of Link, heeft A Link to the Past weer een topdown-perspectief en introduceerde daarnaast elementen zoals nieuwe voorwerpen, de Master Sword en een parallelle wereld. Deze game is een klassieker en nog steeds erg geliefd onder de fans. In dit deel moet Link Zelda en het land Hyrule te redden van de slechte Ganon en reist daarvoor naar de parallelle Dark World.

The Legend of Zelda: een overzicht van alle games (3)

Link’s Awakening

Link’s Awakening is de eerste Zelda-game op een handheld en verscheen in 1993 op de GameBoy. In deze game spoelt Link aan op een mysterieus eiland. Om naar huis te kunnen gaan, moet Link de Wind Fish wakker maken, die droomt in een ei op Mt. Tamaranch. In 1998 verscheen de rerelease Link’s Awakening DX op de GameBoy Color en in 2019 kreeg de game een remake op de Switch.

The Legend of Zelda: een overzicht van alle games (4)

Ocarina of Time

In 1998 verscheen de zeer geliefde Ocarina of Time op de Nintendo 64. Ook hier moest Link weer door verschillende dungeons reizen om Hyrule te redden van Ganon – hier als mens Ganondorf – en zijn kwade plannen. Hierbij speel je deels als een jonge Link en deels als een volwassen Link door middel van tijdreizen. Ocarina of Time was een grote stap voor de franchise, gezien dit de eerste game is met 3D-graphics en gameplay. Het verhaal wordt hier meer cinematisch verteld door middel van cutscenes, de gameplay werd flink onder handen genomen om te werken voor een 3D-game en Link kreeg voor het eerst een paard. De game kreeg in 2002 een aangepaste, moeilijkere versie onder Master Quest en in 2012 een remake op de Nintendo 3DS.

The Legend of Zelda: een overzicht van alle games (5)

Majora’s Mask

The Legend of Zelda: een overzicht van alle games (6)

Majora’s Mask is een direct vervolg op Ocarina of Time en verscheen in 2000 op de Nintendo 64. De game is, ondanks dezelfde graphics en engine als diens voorganger, een vreemde eend in de bijt. Link belandt in het land Termina en moet deze redden van Skull Kid en de maan die op het land dreigt te vallen. De game kenmerkt zich door het cyclus van drie dagen – een tijdslimiet waarbij tijdreizen pure noodzaak is. In 2015 verscheen er een remake van de game op de Nintendo 3DS.

Oracle of Seasons/Oracle of Ages

Deze twee games zijn in 2001 verschenen op de GameBoy Color. In principe zijn ze los van elkaar te spelen, maar door middel van wachtwoorden worden de games gelinkt en kun je een extra baas en einde vrijspelen. Het zal je misschien verbazen, maar naast Nintendo heeft een dochterbedrijf van Capcom, Flagship, meegewerkt aan deze twee games. De topdown-gameplay van A Link to the Past en Link’s Awakening keert hier weer terug. Oracle of Seasons speelt zich af in Holodrum, waar Link de danser Din moet redden van de slechte Onox om de seizoenen te herstellen. In Oracle of Ages reist naar Labrynna, waar hij Naryu ontmoet. De slechte tovernares Veran neemt bezit van Naryu, wat invloed heeft op de tijd.

The Legend of Zelda: een overzicht van alle games (7)

The Legend of Zelda: een overzicht van alle games (8)

Four Swords

Ook een samenwerking met Capcom, Four Swords is een multiplayergame waarbij Link – of liever gezegd, vier Links – het moeten opnemen tegen Vaati. De spelers moeten hierbij samenwerken om de dungeons op te lossen en de game naar een goed einde te brengen. Four Swords verscheen in 2003 op de GameBoy Advance gebundeld met A Link to the Past.

The Legend of Zelda: een overzicht van alle games (9)

The Wind Waker

Fans waren in eerste instantie niet zo blij met de cellshaded tekenfilmachtige graphics toen deze game in 2002 verscheen op de GameCube, maar inmiddels is dit toch een geliefde titel. De gameplay grijpt grotendeels terug naar de 3D-gameplay van Ocarina of Time, met verschillende verbeterpunten. Het belangrijkste element van deze game is bevaren van een uitgestrekte zee, waarbij je de wind manipuleert om je bestemming te bereiken. In 2013 kreeg de game een HD-release op de WiiU.

The Legend of Zelda: een overzicht van alle games (10)

Four Swords Adventures

Deze game verscheen in Japan in 2004 op de GameCube en kwam in 2005 naar Europa. Four Swords Adventures is wederom een multiplayergame waarbij je met maximaal vier spelers het moet opnemen tegen niet alleen Vaati, maar ook een schaduwversie van Link. Ook hier wordt weer de topdown-gameplay gebruikt.

The Legend of Zelda: een overzicht van alle games (11)

The Minish Cap

Ook deze game is een samenwerking met Capcom en verscheen in 2004 in Japan op de GameBoy Advance. De Europese lokalisatie verscheen in 2005. De topdown-gameplay is bekend, maar The Minish Cap geeft er een interessante draai aan doordat Link het titulaire en pratende petje Ezio krijgt waarmee hij kan krimpen. Deze nieuwe vaardigheid heeft hij hard nodig om Vaati te stoppen.

The Legend of Zelda: een overzicht van alle games (12)

Twilight Princess

Deze game verscheen in 2006 voor zowel de GameCube als de Nintendo Wii (al was de Wii-versie gespiegeld). Twilight Princess grijpt weer terug naar de 3D-gameplay uit Ocarina of Time en The Wind Waker, maar is qua toon en visuals veel serieuzer. Daarnaast zijn er ook stukken gameplay in het Twilight-rijk, waarbij Link transformeert in een wolf. Hyrule dreigt door de mysterieuze Zant opgeslokt te slokken door de Twilight. Het is aan Link en zijn nieuwe metgezel Midna om Zant tegen te houden.

The Legend of Zelda: een overzicht van alle games (13)

Phantom Hourglass

Dit vervolg op The Wind Waker verscheen in 2007 op de Nintendo DS en maakte slim gebruikt van het touchscreen. Zo kon je Link besturen met de stylus maar ook notities schrijven op je kaart. Verder staat er, in tegenstelling tot voorgaande games, slechts één dungeon centraal. De game lijkt hierdoor nog het meest op een dungeon crawler.

The Legend of Zelda: een overzicht van alle games (14)

Spirit Tracks

Deze game verscheen in 2009 op de Nintendo DS en heeft veel overeenkomsten met Phantom Hourglass. Ook hier bestuur je Link met de stylus. Het grootste verschil is dat je vooral over de wereld navigeert door middel van een trein. Verder is Zelda hier een geest en zij kan in dungeons bezit nemen van bepaalde guardians, die ook met de stylus kan worden bestuurd. Zelda zelf heeft in deze game dus een wat meer actieve rol dan in voorgaande games.

The Legend of Zelda: een overzicht van alle games (15)

Skyward Sword

Deze game verscheen in 2011 op de Wii en speelt zich chronologisch gezien af vóór alle andere Zelda-games, waarbij de Hylians op eilanden in de lucht leven. De game kenmerkt zich door de motion controls, waardoor je bewegingen moest maken met de Wii remotes om Link te laten vechten met zijn zwaard of bepaalde voorwerpen te gebruiken. Ondanks deze controls vonden veel fans deze game te lineair en niet vernieuwend genoeg. In 2021 verscheen er een HD-versie op de Switch, waarbij er de mogelijkheid is om de motion control uit te zetten waardoor de game speelbaar is in handheldmodus.

The Legend of Zelda: een overzicht van alle games (16)

A Link Between Worlds

Dit spirituele vervolg op A Link to the Past verscheen in 2013 op de Nintendo 3DS. Veel elementen uit de topdowngames kwamen ook weer terug in deze game, alsmede elementen specifiek uit A Link to the Past zoals de twee werelden – hier Hyrule en Lorule. Toch bracht deze game ook wat nieuwe dingen, zoals de dungeons kunnen doen in willekeurige volgorde en het huren van items. Verder kon Link veranderen in een tekening op de muur, wat interessante puzzels en baasgevechten opleverde.

The Legend of Zelda: een overzicht van alle games (17)

Tri Force Heroes

Dit is wederom een multiplayertitel, deze keer met drie spelers, dat in 2015 verscheen op de Nintendo 3DS. Ook hier staat samenwerking weer centraal om puzzels op te lossen en bazen te verslaan. Een belangrijk element hiervoor was het ‘stapelen’ van de drie Links om bijvoorbeeld hoger gelegen platforms te bereiken. Daarnaast zijn er ook allerlei kostuums die de Links verschillende vaardigheden bieden.

The Legend of Zelda: een overzicht van alle games (18)

Breath of the Wild

Deze game verscheen in 2017 op zowel de Nintendo WiiU als de Nintendo Switch en is wederom een grote stap in de franchise. Met inspiratie uit de allereerste Zelda, staat in Breath of the Wild de vrijheid om zelf te ontdekken weer centraal. Het resultaat is een non-lineaire open world-game waarbij je als speler zelf kunt kiezen wat je doet en hoe je situaties oplost. Je uitrusting kon echter wel kapot en de vijanden waren niet altijd makkelijk, wat ervoor zorgde dat je als speler moest plannen. Later dat jaar verscheen ook de DLC The Champion’s Ballad met niet alleen extra verhaal, maar ook extra uitrusting en uitdagingen.

The Legend of Zelda: een overzicht van alle games (19)

Tears of the Kingdom

The Legend of Zelda: een overzicht van alle games (20)

Dit directe vervolg op Breath of the Wild staat voor mei 2023 op de planning voor de Nintendo Switch. Het is moeilijk te zeggen of deze game net zoveel vrijheid om te ontdekken en non-lineaire gameplay biedt, maar Link krijgt er volgens de trailer in ieder geval nieuwe vaardigheden bij. Ook zijn er nieuwe eilanden in de lucht die ongetwijfeld moeten worden verkend.

Spin-offs

Er zijn over de jaren verschillende spinoffs verschenen, variërend van de Philips CD-i-games tot Link’s Crossbowtraining. Het wordt een nog langer artikel om ze allemaal te bespreken, dus als bonus een aantal noemenswaardige:

Hyrule Warriors

Dit is een samenwerking tussen Nintendo en Koei Tecmo en combineert de hack-and-slash-gameplay van Dynasty Warriors met Legend of Zelda. De game verscheen in 2014 op de WiiU, met een geupdate versie genaamd Hyrule Warriors: Legends op de Nintendo 3DS in 2016 en een definitieve versie op de Switch in 2018.

The Legend of Zelda: een overzicht van alle games (21)

Hyrule Warriors: Age of Calamity

In 2020 verscheen wederom een Hyrule Warriors-game met de hack-and-slash-gameplay. Waar de vorige game echter een ‘algemene’ lofzang voor Legend of Zelda was, was dit een prequel dat zich 100 jaar voor Breath of the Wild afspeelt. De game gaat meer in op wat er voor Breath of the Wild gebeurd is en zet de personages wat meer in het zonnetje. Het tijdreiselement en het einde stuitte echter wel op kritiek.

The Legend of Zelda: een overzicht van alle games (22)

Cadence of Hyrule: Crypt of the NecroDancer Featuring The Legend of Zelda

Deze ritmegame is een crossover tussen Crypt of the NecroDancer en Legend of Zelda, dat verscheen op de Switch in 2019. De game combineert de setting en vechtelementen van de vroegere Legend of Zelda-games met de ritme- en roguelike-elementen van NecroDancer. Je kunt spelen als Link of Zelda, maar ook NecroDancer-personages unlocken.

The Legend of Zelda: een overzicht van alle games (23).

The Legend of Zelda: een overzicht van alle games (2024)

FAQs

Can you get more than 15 rooms in Tears of the Kingdom? ›

The stairs can be flipped and used upside down. Decorative. You can purchase multiples of the same room, but you can only use 15 rooms at a time.

Can you hold every armor set in TotK? ›

Accepted Answer. There's enough in TotK, 135 armor pieces but a cap of 150 slots (5 x 30).

What is the hardest puzzle in The Legend of Zelda? ›

The Mirror Room challenge in the surprisingly dark kid's game Majora's Mask remains the most difficult puzzle to solve in The Legend of Zelda franchise. Link must utilize his shield inside the Stone Tower Temple to precisely reflect sunlight beams on stone artifacts placed throughout the temple.

What is the maximum number of rooms in TotK? ›

The things like the flower beds and the horse corral really shouldn't count. You should have to complete more missions for Hudson or something so he'll build special rooms or additional rooms to the 15 limit.

Which Zelda game was 10,000 years before BOTW? ›

The first Great Calamity refers to the original emergence of Calamity Ganon, 10,000 years before the events of Breath of the Wild.

How many hours is 100% Zelda? ›

When focusing on the main objectives, The Legend of Zelda: Breath of the Wild is about 50½ Hours in length. If you're a gamer that strives to see all aspects of the game, you are likely to spend around 193 Hours to obtain 100% completion.

Can you carry all armor in BOTW? ›

Currently, there is room for 100 pieces of armor in your inventory. If you have reached the limit, you will see a message that says that your inventory is full when you try to collect a new piece of armor. You will need to sell some items to free up space for new armor.

What is the best armor in Tears of the Kingdom? ›

At a glance, here's the best armor in Zelda: Tears of the Kingdom: Zonaite Armor. Fierce Deity Armor. Glide Armor.

How to 100% Legend of Zelda 1? ›

The Legend of Zelda
  1. Extend the Life Gauges to 16 by collecting all 13 Heart Containers.
  2. Upgrade the Bomb capacity to 16.
  3. Show the Letter to the Old Woman.
  4. Uncover all Dungeon shortcuts and hidden Overworld Caves.
  5. Defeat Ganon.
  6. 100% complete both the First and Second Quests.

What is the build limit in the Tears of the Kingdom house? ›

3 Any Sort Of Addition To Link's House Or How It Works

A 15-room build limit, the lack of any sort of real cosmetic customization for these rooms (be it props, paint, or wallpaper), and the inability to 'add onto' the house are all pretty saddening.

Can Link get a house in Tears of the Kingdom? ›

Link Can Build A House In Tears Of The Kingdom

By helping out Mattison (Rhondson and Hudson's now-older daughter) leave Tarrey Town for the first time in the "Mattison's Independence" side quest, the relieved parents will thank the player with 200 rupees and the ability to purchase a property outside the settlement.

How much space is needed for Tears of the Kingdom? ›

As of this writing, Nintendo says a digital copy of Tears of the Kingdom will take up a whopping 16GB of storage on your Switch, a bit lower than the previously reported 18.2GB, but that's still exactly half of the system's advertised space.

References

Top Articles
Analysis: Elko Hangover Effect might have bitten Notre Dame football again vs. NIU
8327561206
Menards Thermal Fuse
DPhil Research - List of thesis titles
Algebra Calculator Mathway
Evil Dead Rise Showtimes Near Massena Movieplex
Hawkeye 2021 123Movies
50 Meowbahh Fun Facts: Net Worth, Age, Birthday, Face Reveal, YouTube Earnings, Girlfriend, Doxxed, Discord, Fanart, TikTok, Instagram, Etc
Poe Pohx Profile
Tripadvisor Near Me
Simon Montefiore artikelen kopen? Alle artikelen online
“In my day, you were butch or you were femme”
Burn Ban Map Oklahoma
Craigslist Farm And Garden Cincinnati Ohio
New Stores Coming To Canton Ohio 2022
Salem Oregon Costco Gas Prices
Commodore Beach Club Live Cam
PowerXL Smokeless Grill- Elektrische Grill - Rookloos & geurloos grillplezier - met... | bol
Panic! At The Disco - Spotify Top Songs
Rufus Benton "Bent" Moulds Jr. Obituary 2024 - Webb & Stephens Funeral Homes
Www Craigslist Madison Wi
Dewalt vs Milwaukee: Comparing Top Power Tool Brands - EXTOL
Reviews over Supersaver - Opiness - Spreekt uit ervaring
Prep Spotlight Tv Mn
Jayme's Upscale Resale Abilene Photos
Ihs Hockey Systems
Meggen Nut
DIY Building Plans for a Picnic Table
Yoshidakins
Dreammarriage.com Login
Carespot Ocoee Photos
Oreillys Federal And Evans
School Tool / School Tool Parent Portal
Jewish Federation Of Greater Rochester
Pinellas Fire Active Calls
Finland’s Satanic Warmaster’s Werwolf Discusses His Projects
Telugu Moviez Wap Org
Academy Sports New Bern Nc Coupons
Emulating Web Browser in a Dedicated Intermediary Box
Jamesbonchai
Vérificateur De Billet Loto-Québec
Marcal Paper Products - Nassau Paper Company Ltd. -
Gon Deer Forum
City Of Irving Tx Jail In-Custody List
Hughie Francis Foley – Marinermath
Madden 23 Can't Hire Offensive Coordinator
Here’s What Goes on at a Gentlemen’s Club – Crafternoon Cabaret Club
Rubmaps H
Unpleasant Realities Nyt
How To Connect To Rutgers Wifi
Ingersoll Greenwood Funeral Home Obituaries
Download Twitter Video (X), Photo, GIF - Twitter Downloader
Latest Posts
Article information

Author: Cheryll Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5413

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Cheryll Lueilwitz

Birthday: 1997-12-23

Address: 4653 O'Kon Hill, Lake Juanstad, AR 65469

Phone: +494124489301

Job: Marketing Representative

Hobby: Reading, Ice skating, Foraging, BASE jumping, Hiking, Skateboarding, Kayaking

Introduction: My name is Cheryll Lueilwitz, I am a sparkling, clean, super, lucky, joyous, outstanding, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.